top of page

WODC 50 jaar

Op 9 november 2023 vierde het WODC zijn 50-jarig bestaan, reden voor een feestelijk congres met interessante workshops. Het WODC wil de komende 50 jaar een bredere doelgroep bedienen en haar schatkist aan kennis, “goud en parels”, noemde directeur Gerty Lensvelt-Mulders het, ter beschikking stellen van beleidsmakers, uitvoerders, politici en professionals. Zo kan het debat op basis van feiten en kennis zinvoller verlopen. Dat is mede tot uitdrukking gebracht in de naamsverandering, het WODC het voorstaan Wetenschappelijk Onderzoek- en Data Centrum, Kennisinstituut voor de rechtsstaat.

Een mooie term die ik mee heb genomen is : “WEIRD” Western, Educated, Industrialized, Rich, and Democratic: dat zijn de meeste onderzoekers bij het WODC nog, en zij moeten dat in hun achterhoofd houden. Voor mij als niet-wetenschapper een mooi ezelsbruggetje om je daar ook in je eigen praktijk van bewust te zijn.

In de workshop van Rurger Leukveldt en Antony Pemberton werden enkele bijzondere aspecten van cybercrime in verhouding tot slachtofferschap besproken. Bijvoorbeeld: er is niet altijd een dader aan te wijzen, of: als je gegevens in een hack gestolen zijn kun je steeds opnieuw slachtoffer worden van steeds andere daders.

De onderzoeken van het WODC blijven van waarde voor de praktijk, en worden dat in de toekomst wellicht nog meer.
Comments


bottom of page