Vandaag volgde ik de cursus Nieuwe Huwelijksvermogensrecht, die werd gegeven door buitengewoon deskundige docenten, stuk voor stuk autoriteiten in het vak: Fons Stollenwerck, Bart Breederveld, Alexander Labohm en Wouter Burgerhart. Buiten dat deze topdocenten het rechtsgebied tot in de puntjes beheersen, doceren zij met aanstekelijk enthousiasme. Mevr. M. Eltemur en haar collega begeleidden de cursus buitengewoon vriendelijk. Sinds 1 januari 2018 is het standaard-huwelijksgoederenregime in Nederland veranderd. Vóór 1 januari 2018 was je in algehele gemeenschap van goederen gehuwd als je niet naar de notaris was geweest, nu is dat de beperkte gemeenschap van goederen. Héél kort door de bocht: wat iedere partner vóór het huwelijk had blijft van hem/haar, wat je vóór het huwelijk al samen had en wat je tijdens het huwelijk krijgt wordt gemeenschappelijk bezit en moet bij scheiding verdeeld worden. Dat lijkt heel simpel, maar er zijn – zoals altijd – haken en ogen, vooral als er een onderneming in het spel is, ook al is die onderneming helemaal van één partner alleen. Ook een eenmanszaak is een onderneming! Daarom twee tips:
Tip 1 Zorg dat het duidelijk is wie wat had vóór het huwelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: eigen geld bij woningaankoop, leningen, hypotheken, spaargeld maar ook studieschulden, schulden aan ouders. Houd tijdens het huwelijk bij wat je privé aanschaft en wat je samen aanschaft. Doen!
Tip 2 Als één van beiden een bedrijf heeft, of van plan is een bedrijf te starten, ga dan vóór het huwelijk naar de notaris en vraag advies. Ook in de nieuwe wettelijke regeling blijft het raadzaam om dan huwelijksvoorwaarden te maken. De notaris adviseert wat het beste bij je situatie past.
Comentarios